|
Mitä
yksilöllisessä ravintoneuvonnassa tapahtuu?
Yksilöllinen ravintoneuvonta perustuu henkilökohtaisiin tapaamisiin, joista
ensimmäiseen on hyvä varata n. kaksi tuntia. Perusteellinen lähtötilanteen
kartoitus on tärkeää, jotta saadaan yhdessä laadittua selkeät tavoitteet, joihin
pyritään. Ravintoterapeutin vastaanotolla asiakkaalle tehdään perusteellinen
terveystilan kartoitus, jossa käydään läpi vaivojen tai sairauksien oireisto,
ravinto- ja elämäntapatottumukset, mahdollinen lääkkeiden käyttö,
nautintoaineiden käyttö, stressitekijät jne. Tavoitteena on korjata mm.
ravitsemusvirheet ja muut elimistön turhat rasitteet.
Ensimmäisessä tapaamisessa asiakas tuo ruokapäiväkirjan, jota on täyttänyt
sovitun ajan. Ruokapäiväkirja jää ravintoterapeutin purettavaksi ja
analysoitavaksi. Terveystilan kartoituksessa käytetään apuna myös erilaisia
testejä, haastattelututkimusta ja jopa laboratoriotestejä, joiden perusteella
laaditaan hoito-ohjelma aina kirjallisena. Suositellaan, että asiakas toisi
mukanaan myös mahdolliset dokumentit diagnosoiduista sairauksista ja tehdyistä
laboratoriokokeista ja niiden tuloksista. Ravintoterapeutti tekee mielellään
yhteistyötä asiakkaan hoitavan lääkärin kanssa, joten hänen yhteystietonsa olisi
myös suositeltavaa ottaa mukaan. Tarvittaessa ravintoneuvoja/ ravintoterapeutti
ohjaa asiakkaan jatkotutkimuksiin ja/tai asiantuntijalääkärille. Kaikki
tarvittavat muutokset ja niiden toteuttaminen muokataan yksilöllisesti asiakkaan
elämäntilanteeseen sopiviksi.
Ensimmäisellä kerralla kootaan siis aineisto yksilöllisen ruokavalion
laatimiseksi ja annetaan ns. ensiapuohjeita ja yleisiä neuvoja asiakkaan
tilanteeseen. Seuraavassa tapaamisessa, joka on 45–60 min, käydään läpi
yksilöllinen ravintohoitosuunnitelma yhdessä ja tehdään siihen tarpeen vaatiessa
tarkennuksia esim. toteutusaikataulun suhteen. Ravintoterapeutilta saa selkeitä ja
käytännönläheisiä ohjeita ulottuen ruokakauppavalintoihin ja terveellisiin
reseptivinkkeihin saakka. Seuraavia tapaamisia sovitaan tarpeen mukaan. Joskus
kaksi tapaamiskertaa riittää, kun ei ole varsinaista vaivaa, vaan asiakas saa
riittävät eväät yksilöllisestä ravintosuunnitelmasta. Keskimäärin
tapaamiskertoja on noin viisi. Kroonisten sairauksien yhteydessä voidaan jatkaa
seurantaa esim. kerran vuodessa.
Tarpeen vaatiessa ravintoterapeutti suosittelee ravintolisiä tai luontaistuotteita
ravintohoidon tueksi. Joissakin tapauksissa turvaudutaan elimistön ja maksan detoksifikaatioon. Tämä on elimistöön kerääntyneitten myrkkyjen purkuun
kehitetty, jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti räätälöity määräaikainen
ruokavalion ja tukiravinteiden yhdistelmäkuuri.
|
|
|