Logo
Linkit
   
Mitä yksilöllisessä ravintoneuvonnassa tapahtuu?
Yksilöllinen ravintoneuvonta perustuu henkilökohtaisiin tapaamisiin, joista ensimmäiseen on hyvä varata n. kaksi tuntia. Perusteellinen lähtötilanteen kartoitus on tärkeää, jotta saadaan yhdessä laadittua selkeät tavoitteet, joihin pyritään. Ravintoterapeutin vastaanotolla asiakkaalle tehdään perusteellinen terveystilan kartoitus, jossa käydään läpi vaivojen tai sairauksien oireisto, ravinto- ja elämäntapatottumukset, mahdollinen lääkkeiden käyttö, nautintoaineiden käyttö, stressitekijät jne. Tavoitteena on korjata mm. ravitsemusvirheet ja muut elimistön turhat rasitteet.
 
Ensimmäisessä tapaamisessa asiakas tuo ruokapäiväkirjan, jota on täyttänyt sovitun ajan. Ruokapäiväkirja jää ravintoterapeutin purettavaksi ja analysoitavaksi. Terveystilan kartoituksessa käytetään apuna myös erilaisia testejä, haastattelututkimusta ja jopa laboratoriotestejä, joiden perusteella laaditaan hoito-ohjelma aina kirjallisena. Suositellaan, että asiakas toisi mukanaan myös mahdolliset dokumentit diagnosoiduista sairauksista ja tehdyistä laboratoriokokeista ja niiden tuloksista. Ravintoterapeutti tekee mielellään yhteistyötä asiakkaan hoitavan lääkärin kanssa, joten hänen yhteystietonsa olisi myös suositeltavaa ottaa mukaan. Tarvittaessa ravintoneuvoja/ ravintoterapeutti ohjaa asiakkaan jatkotutkimuksiin ja/tai asiantuntijalääkärille. Kaikki tarvittavat muutokset ja niiden toteuttaminen muokataan yksilöllisesti asiakkaan elämäntilanteeseen sopiviksi.
 
Ensimmäisellä kerralla kootaan siis aineisto yksilöllisen ruokavalion laatimiseksi ja annetaan ns. ensiapuohjeita ja yleisiä neuvoja asiakkaan tilanteeseen. Seuraavassa tapaamisessa, joka on 45–60 min, käydään läpi yksilöllinen ravintohoitosuunnitelma yhdessä ja tehdään siihen tarpeen vaatiessa tarkennuksia esim. toteutusaikataulun suhteen. Ravintoterapeutilta saa selkeitä ja käytännönläheisiä ohjeita ulottuen ruokakauppavalintoihin ja terveellisiin reseptivinkkeihin saakka. Seuraavia tapaamisia sovitaan tarpeen mukaan. Joskus kaksi tapaamiskertaa riittää, kun ei ole varsinaista vaivaa, vaan asiakas saa riittävät eväät yksilöllisestä ravintosuunnitelmasta. Keskimäärin tapaamiskertoja on noin viisi. Kroonisten sairauksien yhteydessä voidaan jatkaa seurantaa esim. kerran vuodessa.
 
Tarpeen vaatiessa ravintoterapeutti suosittelee ravintolisiä tai luontaistuotteita ravintohoidon tueksi. Joissakin tapauksissa turvaudutaan elimistön ja maksan detoksifikaatioon. Tämä on elimistöön kerääntyneitten myrkkyjen purkuun kehitetty, jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti räätälöity määräaikainen ruokavalion ja tukiravinteiden yhdistelmäkuuri.

 
Etusivu Esittely Hinnasto Linkit Linkit Yhteystiedot Ajankohtaista